Ja till varg i Skandinavien …

12 november 2010 § 6 kommentarer

Terjes upprop till JA till varg i Sverige ska naturligtvis vidare befodras. Det borde vara en självklarhet att det finns en livskraftig vargstam i Sverig med grannländer. Argumenten för vargjakt har både varit naiva och grundade på mycken okunskap ! Med en rimlig vargstam i Sverige kunde vi också få möjligheten att njuta en bättre älgstam; om jägarna inte ska  förbättra den själva genom att skuta bort den stor tjurarna  😉  Ha de´ Thorsten

Annonser

§ 6 svar till Ja till varg i Skandinavien …

 • Anders Åberg skriver:

  Den här frågan är ju ganska infekterad med olika överdrifter.
  Jag tycker vi skall ha varg i Sverige, men att vi måste jaga den och i vissa fall ganska hårt.
  Bytesdjuren måste hinna vänja sig, något dom tydligen inte har gjort ännu enligt en svensk undersökning http://skandulv.nina.no/SKANDULV%20NEW/Publikasjoner/Svenska%20pdf-filer/FaktaSkog_8_2007.pdf
  Vargarna får inte heller tillåtas bli för oskygga, vilket dom verkar bli mer och mer faktiskt.
  Jag måste säga att jag känner mig ganska kluven inför Terjes initiativ, då jag tror att det är riktat emot fortsatt jakt på varg.

  • Thorsten skriver:

   Det är naturligtvis ingen enkel fråga, som är helt igenom svart eller vit. Men som din intressant artikel visar så måste vi nog acceptera att älgen måste återfå sitt naturliga antipredator beteende; och det kan den givetvis bra få genom exponering för varg! Kan inte riktig se dina argument för vargjakt utan snarare tvärtom. Erkännas ska att om vargen verkligen blir alltför oskygg även mot människor har vi ju ett begripligt problem. PS Vi ska inte glömma att Liberg et al är helt utalat FÖR vargjakt, vilket jag inte kan se som en logisk konsekväns av deras egna result !
   Ha de´ Thorsten

   • Anders Åberg skriver:

    Jo vad jag menar är att vi måste ha en vargpolitik baserad på verkligheten och verkligheten ser ut att vara den att älgen är hårt trängd i vissa delar av landet oftast p.ga. för hård jakt tidigare, men om vi låter vargen öka okontrollerat i dessa områden så riskerar vi att älgen helt försvinner där.
    Orsatrakten lär vara ett sådant område, men det finns nog fler.
    Precis som du skriver så är ju förutsättningen för att älgen skall hitta tillbaka till sitt naturliga beteende att det finns både älg och varg i skogen.
    Nu tycker jag vargdebatten mest styrs av känslor och sådana här mer verklighetsbaserade åsikter syns knappt alls.
    Antingen är man helt för eller helt emot och jag tror båda har fel.
    Liberg däremot tror jag faktiskt är på rätt spår.

 • Thorsten skriver:

  ”Jo vad jag menar är att vi måste ha en vargpolitik baserad på verkligheten och verkligheten ser ut att vara den att älgen är hårt trängd i vissa delar av landet oftast p.ga. för hård jakt tidigare, men om vi låter vargen öka okontrollerat i dessa områden så riskerar vi att älgen helt försvinner där.” – Mycket kan vi nog ha olika åsikterom , men den situation som du skisserar ovan finns det inget belägg för … för om det inte finns någon älgstam eller en mycket lite sådan finns det heller inga vargar där; underlaget för vargarna är helt enkelt för litet (se exvis undersökningar från USA).
  Vi hörs ! Ha de´ Thorsten

  • Anders Åberg skriver:

   Nej vargen drar säkert vidare när maten tryter, men om jaktframgången fortsätter att vara så mycket högre här än på andra ställen så kommer väl området med mycket svag älgstam att bara bli större och större och väl där kanske det räcker med strövarvargar och en ganska tät björnstam som det nu är på många ställen för att den inte skall kunna återhämta sig.
   Återhämtning är ju också det som krävs och i nuläget föstår jag inte hur det skall gå till utan att både rovdjurstryck och jakttryck minskar i dom värsta områdena.

   Sedan kommer här ju till aspekten med acceptansen hos lokalbefolkningen.
   Om Älgjakten helt upphör på grund av vargen så ökar hatet och motsättningarna ännu mer.
   Man får inte glömma att älgjakten gränsar till religion i många glesbygder.
   Jag tror inte det går att bygga en långsiktigt hållbar rovdjurspolitik på en sådan totalkonfrontation med landsbygdens folk.

   Man kan dock också hitta ljuspunkter i detta och det är att det finns uppgifter från jägarhåll om att älgstammen i Värmland ökar, trots vargen.
   Har vi tur så är det ett första tecken på att älgen börjar anpassa sig.

   • Thorsten skriver:

    ”Har vi tur så är det ett första tecken på att älgen börjar anpassa sig.” – det får vi hoppas !

    ”Sedan kommer här ju till aspekten med acceptansen hos lokalbefolkningen.” -på detta har jag dock inget svar ! Ha de´ Thorsten

Vad är detta?

Du läser för närvarande Ja till varg i Skandinavien …Thorstens fotoblogg.

Meta