Förförd till sex …

19 juni 2011 § 13 kommentarer

I en värld där all lurar alla kunde detta kanske ha varit titeln på en ny film, eller ?

Efter ett par dagar på Öland och en spännande GPS navigering över allvaret fann vi vad vi sökte, nämligen flugblomster. I parentes, ett ytters olyckligt eller dumt namn på en vacker orkidé som befruktas av steklar och inte av flugor. En till synes oansenlig orkidé som vid närmare betraktande visar sig mycket intressant. Inspekterar man själva blomman träder en insekt fram, med antenner, ögon, kroppssegment samt en ”kroppsbehåring” som är i det närmaste identisk med de steklars honor vars hanar besöker blommorna. Hos minst 18 olika genera inom familjen orkidéer pollineras blommorna av hansteklar eller myror, där hanen uppenbarligen ”förförs” av blommans likhet med honorna av den egna arten. Det har också visat sig att blommorna i många fall utsöndrar stora mängder av ett artspecifikt honligt feromon som hanarna reagerar starkt på. Man har visat att molekylerna ser helt identiska ut och inte minst viktigt är att man också har visat specifika reaktioner hos hanarnas antenner, genom att göra avledningar från speciella antenneuroner ( man har alltså kunnat se att vissa  nervceller i hanens antenn endast reagerar på just de  molekyler som blommorna och deras egna honor utsöndrar). Iden  är förstås att blomman lurar insekten att ”para” sig med den samtidigt som frömjöl fastnar på insekten (i det här fallet en stekel). Stekeln fortsätter sedan till nästa blomma och här är sannolikheten är stor att en del frömjölet fastnar på den nya blomman. Intressant är att man har sett att när insekterna ”parar” sig med en blomma och inte en hona flyger den mycket längre än den annars skulle ha gjort innan den landar på en ny blomma. Varför ? Inte lätt att veta, men ur blommornas synpunkt (om de nu har någon) är det sannolikt en fördel då deras gener transporters längre bort och därmed ökar graden av korsbefruktning. Blommornas ”vinst” är tämligen lätt att se, de blir befruktade (och inte självbefruktade) genom detta lurendrejeri och därmed öka sin möjlighet att leva vidare och utvecklas. Steklarnas ”vinst” är inte riktigt lika uppenbar då de spenderar tid med att para sig med blommor och kanske även ”slösar” bort spermier som de annars skulle ha varit mer användbara tillsammans med den egna artens honor.  Kan hanarna lära sig att undvika dessa blommor ? Jo en del tyder på detta, men tydligen inte tillräckligt effektivt.

Att orkidéerna har utvecklats till mer och mer sofistikerade sex-svindlare beror säkert på att insektshanarna lär sig att undvika dåliga modeller, men hur ett sådant system kan upprätthållas där hanarna till synes inte vinner något på dansen är svårare att se. Blir blommorna alltför effektiva kunde det ju bli problem med för få insekter (dvs inga riktiga parningar). Att en viss påverkan på insekternas populationsstorlek faktisk kan förekomma har man observerat hos en del getingar med vinglösa honor.

Massor av ord och spekulationer men otroligt spännande tycker jag att det är att försöka förstå hur dessa system har utvecklats och inte minst hur det kan upprätthålla en balans.

Ha de´(om ni inte redan har somnat)   Thorsten

Ophrys insectifera, Flugblomster

Annonser

§ 13 svar till Förförd till sex …

 • MatsNilsson skriver:

  Tack för denna fina läsning Thorsten! Nu lärde man sig något nytt, trodde jag var för gammal för att lära mig mer.

  Vänligen Mats

 • Anders Åberg skriver:

  Mycket intressant inlägg Thorsten och visst är det spännande detta med balans.
  Samma sak gäller väl egentligen det mesta i naturen, rovdjuren får inte bli för bra, för då tar maten slut och bytesdjuren får inte springa för fort för då blir dom för många och det reglerar sig med återkommande ofta ganska kraftiga ökningar och minskningar för olika arter, men sett över längre tid blir det ändå någon form av balans, om än dynamisk och ständigt på väg åt något håll.

 • Rikard Jansson skriver:

  Tack för inlägget. Infotainment var ordet 😉
  /Rikard

 • Marie K skriver:

  Fattar ni hur lättlurade ni är ; ) grabbar…

 • jukkalausmaa skriver:

  Intressant läsning, tack för att du delar med dig av din kunskap Thorsten. Med den kunskapen i bagaget så är jag övertygat om att upplevelsen att fotografera denna orkidé blir mycket större än att ”bara” fotografera en vacker blomma, Själv upphör jag aldrig att fascineras över hur utvecklingen kan finna finurliga lösningar. Mer sådant här tack! 🙂
  /Jukka

 • Erika Ahlberg skriver:

  Tänkte just skriva de ord Marie K redan yppat här 🙂 he he… Ja se karlar…

  Intressant läsning och visst är naturen fascinerande.
  Må gott!
  /Erika

 • Thorsten skriver:

  Hej Anders, jo så är det nogf ”arms race” finns över allt ! Ha de´ Thorsten

 • hellemar skriver:

  Tjabba…

  Flugblomster är överlägset våran intressantaste orkidé – den vackraste ? Ja, det kanske den är också – men den slåss om förstaplatsen med den norrländska guldklimpen Norna…

  Henke 🙂

 • naturbilden skriver:

  Stiliga blommor!

  🙂 Lasse

Vad är detta?

Du läser för närvarande Förförd till sex …Thorstens fotoblogg.

Meta